2310 558165 info@noimatherapy.gr

3 Δεκέμβρη – Παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ

NOHMA 

BLOG

Στις 3 Δεκέμβρη τιμάται η Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία η οποία καθιερώθηκε το 1992 από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία καθώς ακριβώς πριν δέκα χρόνια (3 Δεκεμβρίου 1982) υιοθετήθηκε το «Παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης ατόμων με ειδικές ανάγκες». Το πρόγραμμα δράσης είναι αυτό που οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς σύμβασης για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία το 2007. Η Ελλάδα την κύρωσε το 2011.

Ο εορτασμός της ημέρας στοχεύει στην προώθηση της ενημέρωσης και κατανόησης των θεμάτων της αναπηρίας. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην προσβασιμότητα, στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, στην εκπαίδευση και στην ισότητα. Με τον όρο ισότητα να παραπέμπει, όχι απλώς σε παροχή ίσων, αλλά ισότιμων ευκαιριών. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές δυνατότητες και ανάγκες. Με το να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, δεν εξαλείφονται οι διαφορές αλλά εξυψώνονται. Παρέχοντας όμως ισότιμες ευκαιρίες, δηλαδή ευκαιρίες διαφορετικές για τον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, τότε προσφέρεται ο ίδιος ανοιχτός δρόμος για όλους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με βάση τα στοιχεία που κοινοποίησε η Eurostat 44 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται σε 9,3% του συνολικού πληθυσμού της.

Σήμερα, λοιπόν, εν έτει 2020 αν και οι συμπολίτες μας με αναπηρία αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν τους συναντάμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Δεν τους βλέπουμε στα καφέ που συχνάζουμε, στη βόλτα μας στο δρόμο, στο λεωφορείο, στην παραλία, στο σινεμά. Ακόμη πιο σπάνια θα τους συναντήσουμε ως υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες ή ως εργοδότες. Αν αναρωτηθούμε ποιος φταίει, θα συνειδητοποιήσουμε πως όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Φταίει η πολιτεία, το επικριτικό βλέμμα, το “παρκάρισμα” σε ράμπες, η ημιμάθεια, η άνιση μεταχείριση, η έλλειψη σεβασμού και ενσυναίσθησης. Ας λειτουργήσει αυτή η μέρα ως έναυσμα για ενημέρωση και αποδοχή της αναπηρίας. Ας βάλει ο καθένας το λιθαράκι του για να εξασφαλίσουμε σε όλους τους ανθρώπους μια ζωή με αξιοπρέπεια, ισότητα και πλήρη ένταξη στην κοινωνία. Και ίσως κάποια μέρα να μην χρειάζονται παγκόσμιες ημέρες για να μας υπενθυμίζουν τα αυτονόητα.

Ειδική Παιδαγωγός
Μπρατάνη Ιωάννα
Αντλήθηκαν πληροφορίες από τις παρακάτω πηγές:
https://www.esamea.gr/
https://ec.europa.eu/eurostat/data/browse-statistics-by-theme
https://www.un.org/development/desa/disabilities/