2310 558165 info@noimatherapy.gr
Αρχική Σεμινάρια ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ’19

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ’19

To Πρότυπο Παιδιατρικό Θεραπευτήριο «Νόημα» διοργανώνει εκπαιδευτικό κύκλο συναντήσεων για επαγγελματίες ειδικής αγωγής, με εξειδικευμένους εισηγητές.

Στις 16/11 θα αναλυθεί η Τυπική Ανάπτυξη από παιδίατρο – εργοθεραπευτή – λογοθεραπευτή, ενώ στις 17/11 θα πραγματοποιηθεί το κομμάτι της αξιολόγησης

📆 16 & 17 Νοεμβρίου ’19
📌 Ηλέκτρας Αποστόλου 5, Εύοσμος
στο χώρο του Νόημα Παιδιατρικό Θεραπευτήριο

Tο σχετικό event: https://bit.ly/2WkLHcf
Tο γενικό event για τον εκπαιδευτικό κύκλο ’19-’20: https://bit.ly/31V5PTp

Στις 16 Νοεμβρίου θα αναλυθεί η τυπική ανάπτυξη από παιδίατρο – εργοθεραπευτή – λογοθεραπευτή. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και βάσει της μοναδικής του ιδιοσυγκρασίας και γονιδίων αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Η ανάπτυξη του 1ου χρόνου ζωής είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα πορεία της ψυχοκινητικής ανάπτυξης του παιδιού. Ωστόσο, υπάρχουν τυπικά ορόσημα για την ψυχοκινητική ανάπτυξη, που βοηθούν στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση τυχόν αποκλίσεων.

Οι επαγγελματίες τις ειδικής αγωγής γνωρίζοντας τα ορόσημα είναι σε θέση να προλαμβάνουν μετέπειτα δυσκολίες, είτε με καθοδήγηση προς τους γονείς είτε με θεραπευτικά προγράμματα πρώιμης παρέμβασης.

Στις 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο μέρος του σεμιναρίου Τυπική Ανάπτυξη και συγκεκριμένα το κομμάτι της αξιολόγησης (κλινική παρατήρηση, σταθμισμένα & μη εργαλεία). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν την 1η ή και την 2η ημέρα.

Περιγραφή Νευροαναπτυξιακής Εκτίμησης:
Το Bayley III είναι ένα εξατομικευμένο εργαλείο αξιολόγησης της νευροαναπτυξιακής εξέλιξης νεογνών και νηπίων που εφαρμόζεται από τον 1ο μήνα έως την ηλικία των 3,5 ετών. Στόχοι της δοκιμασίας είναι η πρώιμη αναγνώριση παιδιών με αναπτυξιακή διαταραχή και η παροχή πληροφοριών σχετικά με το σχεδιασμό παρέμβασης.

Αποτελείται από τρεις εφαρμοσμένες κλίμακες: τη γνωστική, τη λεκτική (δεκτική και εκφραστική επικοινωνία) και την κινητική (λεπτή και αδρή κινητικότητα). Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει την κοινωνικό-συναισθηματική κλίμακα και τη δοκιμασία προσαρμοστικής συμπεριφοράς, οι οποίες συμπληρώνονται αποκλειστικά στο γονέα ή στον κηδεμόνα. Οι απόψεις της Bayley πάνω στη δομή και την διαδικασία ανάπτυξης του νεογνού οδήγησαν στη δημιουργία ενός μοναδικού τύπου αξιολόγησης. Το σύστημα της αξιολόγησης των νεογνών απαιτεί διαφορετικές διαδικασίες σε σχέση με αυτές που αναπτύσσονται για τα μικρά παιδιά ή τους ενήλικες. Η κλίμακα Bayley μπορεί να χαρακτηριστεί σαν «δοκιμασία ισχύος». Ο ρόλος του παιχνιδιού, της διαδικασίας πληροφόρησης και της έννοιας μέτρησης των αριθμών είναι στοιχεία της γνωστικής ανάπτυξης, τα οποία αξιολογούνται λεπτομερώς από τη γνωστική κλίμακα της δοκιμασίας. Η εκτίμηση της δεκτικής και λεκτικής δοκιμασίας είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της καθυστέρησης, αλλά και για τον προσδιορισμό της αιτιολογίας της καθυστέρησης. Οι κλίμακες της λεπτής και αδρής κινητικότητας περιέχουν αξιολόγηση της ποιότητας κίνησης, της αισθητηριακής και αντιληπτικό-κινητικής ολοκλήρωσης, καθώς και των βασικών σταθμών σύλληψης και κίνησης.

Βιογραφικό της Εισηγήτριας – Κυριακίδου Μαρία:
Η Κα Μαρία Κυριακίδου Αποφοίτησε από τη σχολή Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 1997. Το 2004 έλαβε το μεταπτυχιακό της τίτλο από το Πανεπιστήμιο Coventry του Ηνωμένου Βασιλείου με διάκριση. Είναι διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2012. Έχει 20 έτη κλινική εμπειρία με 15 έτη εμπειρίας στη Β´ Πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο ΓΝ Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα εξειδικευμένων-πιστοποιημένων σεμιναρίων σε σχέση με τη φυσικοθεραπεία των πρόωρων νεογνών. Διδάσκει σε σεμινάρια νευρολογικής και νεύρο αναπτυξιακής εκτίμησης νεογνών στην Ελλάδα και Κύπρο. Έχει διδάξει σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο τμήμα φυσικοθεραπείας του Μητροπολιτικού κολεγίου και διδάσκει στο τμήμα φυσικοθεραπείας του πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η Κα Κυριακίδου έχει πάνω από 70 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με υψηλό δείκτη εμβέλειας. Το 2011, διακρίθηκε στην ακαδημαϊκή Ολυμπιάδα στο παγκόσμιο συνέδριο UENPS στην Κωνσταντινούπολη και το 2014, η παρουσίαση της διδακτορική της διατριβής έλαβε το 1ο βραβείο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής στο Μεξικό.

Ημερομηνία

Νοέ 16 2019

Ώρα

9:00 am - 4:30 pm

Τοπική Ώρα

  • Timezone: America/New_York
  • Ημερομηνία: Νοέ 16 2019
  • Ώρα: 02:00 - 09:30

Τοποθεσία

Νόημα Παιδιατρικό Θεραπευτήριο
Ηλέκτρας Αποστόλου 5, 56224 Θεσσαλονίκη
Θεραπευτήριο «ΝΟΗΜΑ»

Οργανωτής

Θεραπευτήριο «ΝΟΗΜΑ»
Τηλέφωνο
2310 558165
Email
info@noimatherapy.gr
Website
https://www.noimatherapy.gr/

Ομιλητές

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

2 + 8 =