2310 558165 info@noimatherapy.gr

Mάθετε τα πάντα για τη Φωνοθεραπεία

NOHMA 

BLOG

της Λογοθεραπεύτριας –  Αντωνία Παπαδημητρίου |

 

Η φωνοθεραπεία είναι κλάδος εξειδίκευσης της λογοθεραπείας, αλλά το αντικείμενο ενασχόλησης του φωνοθεραπευτή διαφέρει εντελώς απο εκείνο του δασκάλου φωνητικής. Η επιστήμη της φωνοθεραπείας ασχολείται με την ανθρώπινη φωνή, είτε σε επίπεδο θεραπείας και αποκατάστασης ή σε επίπεδο πρόληψης και αποδοτικότερης χρήσης της φωνής ενός ατόμου.

Η Φωνοθεραπεία μέσω της μεθόδου Integrated Voice Therapy -η σύγχρονη εξέλιξη της μεθόδου Voicecraft της Alison Bagnall από την Ελπίδα Κουτσουμπάκη– αντιμετωπίζει την φωνή τού κάθε ανθρώπου ως σωματική λειτουργία, η οποία έως τη στιγμή που παρουσιάστηκε το φωνητικό πρόβλημα, είχε ανταπεξέλθει καταλλήλως στις φωνητικές απαιτήσεις του ατόμου. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της φωνής στο έπακρο των δυνατοτήτων της, κάτι το οποίο είναι θεραπευτικό όσο και εµψυχωτικό, επιτρέποντας στο άτοµο να εστιάσει περισσότερο στη γνήσια και ελεύθερη έκφραση του πραγματικού του εαυτού.

Fact: Αρκετά συχνά, το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον φωνητικό μηχανισμό, απευθύνεται στον εξειδικευμένο θεραπευτή αφού έχει υποστεί ματαίωση για τις φωνητικές του επιδόσεις από διάφορα πλαίσια (π.χ. οικογένεια, φίλοι, εργασία).

Σκοπός της φωνοθεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να προσπαθήσει μαζί με τον θεραπευτή να ανιχνεύσει και να διατηρήσει την ισορροπία της φωνής που είχε επαναφέροντας την υγιή λειτουργία της.

Είναι σημαντικό ο θεραπευτής να έχει ενσυναίσθηση και ευαισθησία ως προς την προσέγγιση του ατόμου με το φωνητικό πρόβλημα κατά την εκπαίδευση του στις φωνητικές τεχνικές. Το άτοµο δεν αντιµετωπίζεται σαν κάποιος που έχει κάνει «κακή χρήση» φωνής και συνεπώς, «φταίει» για τη δηµιουργία της δυσφωνίας του, αντιθέτως καλείται να συμμετάσχει στην ανίχνευση των αιτιών, που οδήγησαν στο πρόβληµα, ώστε να μπορέσει να αναλάβει υπεύθυνο και δυναµικό ρόλο για την αλλαγή όλων των απαραίτητων παραµέτρων που θα σταθεροποιήσουν µία µόνιµη αλλαγή φωνητικών συνηθειών. Επομένως η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις φωνητικές του δυνατότητες.

Οι τεχνικές που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθένα που αναζητά να κατανοήσει και να ελέγξει το φωνητικό του μηχανισµό. Στο θεραπευτικό πλαίσιο, μπορούν να εφαρμοστούν σε άτομα με:

• διαταραχές φωνής από διάφορες οργανικές ή λειτουργικές δυσκολίες του λαρυγγικού μηχανισμού (οιδήματα, όζοι, πολύποδες, πάρεση φωνητικών χορδών, ασυμμετρία κίνησης αρυταινοειδών, φωνητική κόπωση, δυσκολία προβολής της φωνής ή ανεπαρκής ένταση)
• στοματοκινητικές διαταραχές
• διαταραχές ροής
• δυσαρθρίες
• δυσκολίες ρινοκότητας (όπως σχιστίες, βαρηκοΐα, λειτουργική υπερινικότητα)
• ορισμένα νευρολογικά προβλήματα (όπως Parkinson κλπ)

Μάθετε περισσότερα για την μέθοδο της φωνοθεραπείας επικοινωνώντας μαζί μας.