Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική
Τι είναι η Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική
Στο κέντρο «Νόημα» πραγματοποιούνται ψυχοθεραπευτικές συμβουλευτικές συνεδρίες για παιδιά αλλά και για τις οικογένειες τους.
Η διαδικασία της ψυχοεκπαίδευσης των γονέων συνιστά ουσιαστικό και αναπόσπαστο σκέλος κάθε θεραπευτικής παρέμβασης. Εστιάζει στην κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί ή ο έφηβος και στην αντιμετώπιση αυτών μέσα από την ανάπτυξη στρατηγικών, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ενίσχυση της λειτουργικότητάς του.
Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης που διοργανώνει το θεραπευτήριο συνιστούν κύκλο συναντήσεων με χαρακτήρα εργαστηρίου, όπου συνδυάζονται εισηγήσεις και βιωματικές ασκήσεις. Στοχεύουν αφενός, στην ενημέρωση της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού/εφήβου για τη διαταραχή, τη φύση αυτής, τα αίτια της, την πορεία και την πρόγνωση της στην ενδυνάμωση και ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας της οικογένειας με σκοπό την εκπαίδευση σε αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης κρίσεων, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση των σχέσεων των μελών της.
Οι γονείς υποστηρίζονται ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη θεραπευτική διαδικασία, καθ’ όλη τη διάρκειά της. Μέσα από τη συμμετοχή τους στην ομάδα, οι γονείς εκπαιδεύονται στην εφαρμογή του ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος και εκτός θεραπευτικού πλαισίου και ενθαρρύνονται ώστε να ανταλλάξουν εμπειρίες μεταξύ τους και να βρουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στο γονεϊκό τους ρόλο.
Οι γονείς συνήθως επισκέπτονται Παιδοψυχολόγο όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το παιδί, τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους. Μερικές από αυτές είναι: κλάμα και εκρήξεις οργής, πειθαρχία & όρια, επιθετική συμπεριφορά, κοινωνική απόσυρση ή απομόνωση, να είναι θύμα εκφοβισμού ή να εκφοβίζει άλλα παιδιά, αγωγή τουαλέτας, αδερφική αντιζηλία, φοβίες, σχολική αποτυχία, παιδική κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή ελλειμματική προσοχής και πολλές άλλες.
Πως ο Παιδοψυχολόγος θα βοηθήσει το παιδί μου;
Ο Παιδοψυχολόγος λειτουργεί ως ο διαμεσολαβητής του παιδιού. Το πρώτο πράγμα που κάνει ο Παιδοψυχολόγος είναι να εντοπίσει τα μέσα και τις λέξεις που θα ανακουφίσουν το παιδί, επαναφέροντας το στη σωστή πορεία ανάπτυξης του. Το έργο του παιδοψυχολόγου είναι να βοηθήσει να ξαναβγεί στο φως αυτό που έμενε θαμμένο και που ήταν η αιτία προβλημάτων.
Συμβουλευτική γονέων: Πως να βοηθήσετε το παιδί σας;
Μια ακόμα υπηρεσία που προσφέρεται στο «Νόημα» είναι η Συμβουλευτική Γονέων, η οποία εντάσσεται στο ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλάνο ενός παιδιού.
Κατά τη διάρκεια των θεραπειών του παιδιού, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να κάνουν αρχικά μια συνάντηση με μια Ψυχολόγο του Κέντρου ώστε να εκθέσουν τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς, τις σκέψεις ή και τα αιτήματα τους, σε σχέση με το παιδί και την όλη διαδικασία. Στη συνέχεια η Ψυχολόγος γνωρίζει το παιδί και ξεκινάει την παρακολούθηση του, κατά τη διάρκεια άλλων θεραπειών που μπορεί να λαμβάνει στον χώρο. Τέλος, ακολουθεί και μια δεύτερη συνάντηση συμβουλευτικού τύπου με τους γονείς για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις.
Ο σκοπός της παραπάνω διαδικασίας είναι διττός: από τη μια η υποστήριξη των οικογενειακών συστημάτων στην διαχείριση των προβλημάτων, ώστε οι γονείς να διεκπεραιώσουν όσο το δυνατό πιο εύκολα τον γονεϊκό τους ρόλο, με το μέγιστο δυνατό όφελος για εκείνους αλλά και τα παιδιά και από την άλλη η απόπειρα κατανόησης της ψυχογενούς ή μη βάσης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί. Στην περίπτωση αυτή η οικογένεια χρειάζεται μια επιπλέον φροντίδα, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συνεδριών, ώστε να μπορέσει να βρει ξανά τις ισορροπίες της.
Άρθρα
Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας;
Το έτος 1995 καθιερώνεται από τον ΟΗΕ ως το έτος της Ανεκτικότητας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού στην ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις. Από τότε η 16η Νοεμβρίου καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας, καθώς όπως...
Η ιστορία ενός μπαμπά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας!
Μετά από 4 χρόνια και αρκετές προσπάθειες για να κάνουμε παιδί τελικά ήρθε η θετική χοριακή. Στον πρώτο υπέρηχο ακούσαμε 3 καρδιές και από τότε άρχισε η περιπέτεια μας. Ο γιατρός αντί να δείξει χαρούμενος έδειξε σαφώς προβληματισμένος. Μας εξήγησε πως δεν είναι απλά...
Ο ρόλος της άθλησης στη ζωή ενός παιδιού
Η άθληση για τα παιδιά είναι ουσιαστικά το παιχνίδι μιας εποχής όπου οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πλέον χρόνος, θέληση, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές. Για το λόγο αυτό η άθληση, είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα...