2310 558165 info@noimatherapy.gr

Ο ρόλος της άθλησης στη ζωή ενός παιδιού

NOHMA 

BLOG

Η άθληση για τα παιδιά είναι ουσιαστικά το παιχνίδι μιας εποχής όπου οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πλέον χρόνος, θέληση, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές. Για το λόγο αυτό η άθληση, είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία. Ωστόσο, μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών σε οργανωμένα αθλήματα, προκύπτει μια σειρά από οφέλη που βοηθούν το παιδί σε σημαντικούς τομείς για τη μετέπειτα ζωή του, όπως η υγεία και η φυσική του κατάσταση, η ψυχολογία του, η προσωπικότητά του αλλά και οι κοινωνικές του δεξιότητες.

Αρχικά, ο αθλητισμός και η φυσική άσκηση βοηθάνε τα παιδιά να αναπτύξουν πιο γερούς μυς και κόκαλα, να έχουν πιο αδύνατο σώμα και συνάμα προφυλάσσουν από τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Συν τοις άλλοις, μέσω της άσκησης μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και γενικότερα ενισχύεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει πως η άσκηση δρα ευεργετικά και στην ψυχική ισορροπία των παιδιών αφού μειώνει το αίσθημα άγχους και ανησυχίας καθώς ενεργοποιεί ορμόνες που φαίνεται να βελτιώνουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

παιδι και αθληση

Όπως όμως αναφέρθηκε, η άθληση παίζει καθοριστικό ρόλο και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού.

Έρευνα από το Ινστιτούτο Μελέτης Άθλησης των Νέων στο Michigan των Η.ΠΑ. καταδεικνύει πως τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες φαίνεται να έχουν περισσότερη αυτο-εκτίμηση και αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που είναι ανενεργοί στο κομμάτι της άθλησης.

Επίσης, η συμμετοχή σε διάφορα σπορ βοηθά τα παιδιά να είναι πιο πειθαρχημένα και να επιλύουν τις διαμάχες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου αναφέρει πως οι αθλητικές δραστηριότητες δίνουν την ευκαιρία στους νέους να μάθουν να χειρίζονται με σεβασμό αισθήματα όπως ο ανταγωνισμός, η απογοήτευση, η ματαίωση, ο θυμός και αποτελούν πρότυπο ώστε να δρουν τα παιδιά αναλόγως και σε άλλες περιπτώσεις στη ζωή τους.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το κομμάτι της κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού μέσα από τη συμμετοχή του σε μια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα. Με τη συμμετοχή του αυτή, το παιδί γίνεται μέλος μια ομάδας, κοινωνικοποιείται και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα, με κανόνες και γενικά να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς ένα κοινό στόχο. Δίνεται δηλαδή η ευκαιρία στο παιδί να βγει από το σπίτι, να κάνει νέους φίλους, να μάθει να συνεργάζεται μαζί τους, να υπακούει στους κανόνες υπό την εποπτεία κάποιου προπονητή, να αντιλαμβάνεται και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και φυσικά, να καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.

Καταλήγοντας, καλό θα ήταν να τονίσουμε τον σημαντικό ρόλο των γονέων και των άλλων ενηλίκων στην προσπάθεια να στραφεί το παιδί προς τον αθλητισμό, αφού οφείλουν οι ίδιοι να λειτουργήσουν αφενός ως πρότυπα, βάζοντας στη ζωή τους την άσκηση και αφετέρου ως αρωγοί, ενθαρρύνοντας της προσπάθεια του παιδιού να επιλέξει το άθλημα που του ταιριάζει.

Το παιδί σας λοιπόν είναι πιθανό να δείξει ενδιαφέρον σε κάποια αθλήματα ή δραστηριότητες. Ξεκινήστε, έχοντας κατά νου την ηλικία, την ωριμότητα και τις ικανότητες του παιδιού, γιατί παρόλο που δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες στην επιλογή σας, αυτό που γενικά μπορεί να είναι τέλειο για ένα 10χρονο παιδί, δεν είναι κατάλληλο για ένα νήπιο.

 

Αθληματα για ηλικίες 2 έως 5 ετών
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αρχίζουν να ελέγχουν πολλές βασικές κινήσεις, αλλά είναι πολύ μικρά για τα πιο οργανωμένα αθλήματα. Επομένως, σε αυτή την ηλικία μην ανησυχείτε εάν το παιδί σας δεν είναι εγγεγραμμένο σε πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων μετά το σχολείο. Τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα συνήθως δεν κερδίζουν κανένα μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα, όσον αφορά τις μελλοντικές αθλητικές επιδόσεις τους.

Σε αυτή την ηλικία, το ελεύθερο παιχνίδι είναι συνήθως το καλύτερο. Δοκιμάστε:

• Τρέξιμο
• Περπάτημα
• Κολύμπι
• Κυνηγητό
• Παιχνίδια με μπάλα

Αθληματα για ηλικίες 6 έως 9 ετών
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, βελτιώνεται η όραση και η συγκέντρωσή τους. Είναι, επίσης, σε θέση να ακολουθήσουν τις οδηγίες του προπονητή. Προτιμήστε οργανωμένες δραστηριότητες όπως:

• Στίβος
• Ποδόσφαιρο
• Ρυθμική γυμναστική
• Κολύμπι
• Τένις
• Χορός
• Πολεμικές τέχνες

Σημειώνεται, ότι αθλήματα που περιλαμβάνουν εκπαίδευση δύναμης, όπως οι πολεμικές τέχνες, πάντα υπό επίβλεψη, είναι ιδανική από την ηλικία των 7-8 ετών στα πιο δραστήρια παιδιά. Εστιάστε στη σωστή τεχνική και κίνηση.

Τέλος, θυμηθείτε ότι τα παιδιά αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν και ότι το μικρό σας μπορεί να παρουσιάσει έντονο ενδιαφέρον σε μια αθλητική δραστηριότητα τη μια χρονιά, και την επόμενη να θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο. Παρακολουθήστε το επίπεδο του ενδιαφέροντός του και συνεχίστε να συμμετέχετε στην πρόοδό του. Να είστε θετικοί και ενθαρρυντικοί, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια και την απόλαυση για την συμμετοχή και ποτέ να μην πιέσετε το παιδί σας να συνεχίσει ένα άθλημα που σαφώς δεν απολαμβάνει, σε όποια ηλικία κι αν είναι.