2310 558165 info@noimatherapy.gr

Ποιο είναι οι Μέθοδοι Επιλεκτικής Σίτισης

NOHMA 

BLOG

Ας μάθουμε μαζί για τις 3 μεθόδους θεραπείας της επιλεκτικής σίτισης!

1⃣ SOS Approach:

Πρόκειται για μια προσέγγιση που αποσκοπεί στην αξιολόγηση και παρέμβαση των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σίτιση. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μία υγιή και απολαυστική σχέση με το φαγητό μέσω του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του. Η προσέγγιση SOS ακολουθεί μια ιεραρχία σίτισης, αρχίζοντας με την ανοχή και αλληλεπίδραση των τροφών στο χώρο και στη συνέχεια με την μυρωδιά, την αφή, τη γεύση και τέλος με την κατανάλωση των τροφών. Σύμφωνα με τη προσέγγιση, υπάρχουν 32 βήματα που πρέπει να περάσει ένα παιδί για να καταναλώσει μία τροφή. Η προσέγγιση αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια από την Δρ Kay Toomey, Ph.D., Παιδιατρική Ψυχολόγο σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδιάτρους, διατροφολόγους).

2⃣ Get Permission Approach:

Είναι μια ευαίσθητη και υποστηρικτική προσέγγιση στην σίτιση η οποία απευθύνεται σε παιδιά που εμφανίζουν άγχος και ανησυχία κατά τη διάρκεια του φαγητού αλλά και στους γονείς αυτών των παιδιών προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση. Είναι μια ολιστική προσέγγιση κατά την οποία όλοι οι φροντιστές του παιδιού συνεργάζονται έτσι ώστε να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές την ώρα των γευμάτων. Η προσέγγιση αναπτύχθηκε από τη Marsha Dunn Klein, OTR/L και βασίζεται στις αρχές της τυπικής ανάπτυξης.

3⃣ AEIOU Approach:

Είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδιατρική σίτιση που βασίζεται στην αποδοχή, έκθεση, ανεξαρτησία, παρατήρηση και κατανόηση. Στόχος της είναι να βοηθήσει τα παιδιά στην εξερεύνηση των τροφών, στην απόλαυση του φαγητού και στην συμμετοχή τους στα κοινωνικά γεύματα με χαρά. Επιπλέον, παρέχει αποτελεσματική καθοδήγηση και εκπαίδευση στην οικογένεια. Η προσέγγιση αναπτύχθηκε από την ιδιοκτήτρια του Food Smart Kids, LLC, Nina Ayd Johanson, MA, MS, CCC-SLP, CLC.

🤗 Στο κέντρο μας βοηθάμε όλα τα παιδιά με επιλεκτική σίτιση και χρησιμοποιούμε τις πρώτες δύο μεθόδους παρέχοντας τους τη σωστή καθοδήγηση για να απολαμβάνουν καθημερινά κάθε τους γεύμα.