2310 558165 info@noimatherapy.gr

Μια διαφορετική σχολική χρονιά για τα πρωτάκια…

NOHMA 

BLOG

Μια διαφορετική σχολική χρονιά ξεκινάει για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην πρώτη δημοτικού. Πολλοί γονείς ανησυχούν για το πως τα παιδιά τους θα ενταχθούν στο νέο σχολικό περιβάλλον και πως θα καταφέρουν να υπακούσουν στους κανόνες υγιεινής λόγω των καταστάσεων covid. Μην περιμένετε να μιλήσετε για τους κανόνες αυτούς όταν ανοίξουν τα σχολεία, αλλά μερικές μέρες πριν ξεκινήστε εσείς οι ίδιοι την εκπαίδευσή τους.
παιδί με μάσκα

Πως θα κάνω το παιδί μου να φορέσει μάσκα;

Οι μικροί μαθητές δεν είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα στο σχολείο αλλά ίσως θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουν σε κάποιες περιστάσεις (όπως η χρήση λεωφορείου σε περίπτωση εκδρομής ή μεταφοράς μαθητών). Θα πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά πως η χρήση της μάσκας βοηθά στο να προστατευτούν από τον ιό τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Παρουσιάστε τη μάσκα στα παιδιά με έναν παιγνιώδη τρόπο. Μάσκα φορούν οι αγαπημένοι τους σούπερ ήρωες. Μια ιδέα λοιπόν θα ήταν να τους παρομοιάσετε με ήρωες και να τους εξηγήσετε πως φορώντας τη μάσκα βοηθούν σημαντικά στην εξαφάνιση του ιού. Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε μάσκες μαζί, από παλιά ρούχα ή σεντόνια των παιδιών για να νιώσουν πιο οικεία με τη χρήση τους. Διαφορετικά αγοράστε μερικές μάσκες με σχέδια και αφήστε το παιδί να διαλέξει τη μάσκα που του αρέσει και το βολεύει περισσότερο. Εξηγείστε στα παιδιά πως να φορέσουν τη μάσκα αλλά και πως πρέπει να την πιάνουν. Δείξτε στα παιδιά βίντεο και εικόνες που δείχνουν πως χρησιμοποιούμε τη μάσκα. Τέλος, πηγαίνετε μαζί σε έναν χώρο που τους αρέσει, για παράδειγμα σε πολυκατάστημα παιχνιδιών ή στο σούπερ μάρκετ, φορώντας και οι δύο τις μάσκες για να εξοικειωθούν με τη χρήση της και να την συνδυάσουν με κάτι ευχάριστο.

 

πλυσιμο χεριων για παιδια

Το πείραμα με το σαπούνι!

Ακόμη καλό θα ήταν να δείξετε στα παιδιά πως να πλένουν σωστά τα χέρια τους. Για να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές γιατί είναι σημαντικό να πλένουν τα χέρια μπορείτε να κάνετε στο σπίτι το πείραμα με το πιπέρι και το σαπούνι. Θα χρειαστείτε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ με νερό, πιπέρι, και σαπούνι. Στο πιάτο με το νερό ρίξτε το πιπέρι. Βάλτε σαπούνι στα χέρια του παιδιού. Μόλις το παιδί ακουμπήσει με το χέρι του το νερό οι κόκκοι του πιπεριού απομακρύνονται. Είναι ένας καλός τρόπος για να δείξετε στο παιδί ότι το σαπούνι διώχνει τα μικρόβια. Δείξτε τους βίντεο ή και εσείς οι ίδιοι πως πλένουμε σωστά τα χέρια. Μπορείτε ακόμη καθ’ όλη τη διάρκεια της πλύσης των χεριών να τραγουδάτε μαζί το ρεφρέν από το αγαπημένο τους τραγούδι, για να γίνεται η πλύση των χεριών ευχάριστα και να διαρκεί περισσότερο.

 

Tα παιδιά να μάθουν να μην αγγίζουν το πρόσωπο τους

Επιπλέον, σημαντικό είναι να τονίσετε στα παιδιά ότι θα πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το στόμα και τη μύτη τους. Σε ανύποπτες στιγμές, όταν δεν ακουμπούν το πρόσωπό τους, επιβραβεύστε τους. Συζητήστε με τα παιδιά και εξηγείστε τους πως στο σχολείο δε θα μπορούν να ανταλλάσσουν αντικείμενα και τρόφιμα, ούτε και να αγκαλιάζουν τους συμμαθητές τους. Αυτό δε σημαίνει πως δεν αγαπάνε τους συμμαθητές τους, αλλά μπορούν να δείξουν την αγάπη τους επιλέγοντας έναν διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα να κάνουν αγκωνιές αντί για χειραψία, να στέλνουν φιλί και αγκαλιά στον «αέρα», να λένε σ’ αγαπώ στους φίλους, ακόμη και να τους τραγουδούν.
Τα παιδιά έχουν αποδείξει ότι προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορές καταστάσεις, μάλιστα, πολλές φορές πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Με ηρεμία και ευχάριστο τρόπο πρέπει να παρουσιάσουμε την κατάσταση αυτή στα μικρά παιδιά και να τους εξηγήσουμε για ποιο λόγο οι μεγαλύτεροι μαθητές και οι δάσκαλοι θα φοράν μάσκα. Να θυμάστε πως οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά, επομένως είναι ωφέλιμο να σας δουν χαμογελαστούς και ευχάριστους όταν κι εσείς κάνετε χρήση μάσκας και των υπολοίπων κανόνων υγιεινής.
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε μερικά βίντεο που ίσως σας φανούν χρήσιμα για την εκμάθηση των κανόνων υγιεινής την νέα σχολική χρονιά αλλά και γενικά:
· Βίντεο για χρήση μάσκας: https://www.youtube.com/watch?v=HDMfXWfBaAg
· Βίντεο για το πείραμα με σαπούνι: https://www.youtube.com/watch?v=iwhYgJEykVY
· Βίντεο για πλύσιμο χεριών: https://www.youtube.com/watch?v=2WsooFlS5Vk
· Βίντεο για κανόνες υγιεινής: https://www.youtube.com/watch?v=C6sotDBOc1k&feature=emb_logo&ab_channel=picoupicou
Θέλετε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε μαζί μας!