Η διαδικασία της ψυχοεκπαίδευσης υποστηρίζει την κατάκτηση βασικών γνωστικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, προωθεί την αυτονομία και την ανάπτυξη προσαρμοστικών δεξιοτήτων σε κοινωνικές καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Η εμπειρία μας δείχνει ότι, συχνά, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η γενίκευση των δεξιοτήτων του παιδιού πέρα από τη δυαδική παιδαγωγική σχέση στα διαφορετικά περιβάλλοντα της καθημερινότητάς του (οικογένεια, σχολείο, συνομήλικοι, γειτονιά, ευρύτερη κοινότητα).
Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να συστήσουμε τις ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας και έχουν ως στόχους:
- τη διερεύνηση των συναισθημάτων (χαρά, θυμός, λύπη, ζήλεια, φόβος, αγωνία, αγάπη) και την ενίσχυση της αναγνώρισης, έκφρασης και διαχείρισης αυτών
- την ενίσχυση της συμμετοχής σε κοινωνικό διάλογο, μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργητικής ακρόασης (μαθαίνουμε να νοιαζόμαστε γι’ αυτόν που μιλάει, να μπαίνουμε στη θέση του και να συμμετέχουμε ενεργά σ’ αυτό που ακούγεται)
- την καλλιέργεια της ανάπτυξης πρωτοβουλίας και εύρεσης στρατηγικών για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας
- την εξοικείωση με τους διάφορους κοινωνικούς ρόλους και την κατανόηση των κοινωνικών κανόνων που διέπουν τα διάφορα πλαίσια όπου καλείται ένα παιδί να ανταποκριθεί
- την ανάπτυξη της ικανότητας προσαρμογής στην άρνηση, της ανοχής στη ματαίωση και τη διαφωνία, του σεβασμού στα όρια και τον ιδιωτικό χώρο του άλλου.
Μέσα από τη διαδικασία γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους, μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να σεβόμαστε, χτίζουμε την αυτοπεποίθησή μας. Εργαλεία του εργαστηρίου μας αποτελούν τα παραμύθια, η δραματοποίηση, το θεατρικό παιχνίδι, η ζωγραφική, η σωματική έκφραση.
Διάρκεια εργαστηρίου: 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις (διάρκειας 60 λεπτών) µε τα παιδιά (1ος κύκλος)
Έναρξη: από τέλη Σεπτέμβρη και για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
Αριθμός παιδιών ανά ομάδα: 3-6, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν
Το εργαστήρι κοινωνικών δεξιοτήτων δεν είναι ανοιχτό για την είσοδο νέων µελών κατά τη διάρκειά του, όμως υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού νέων ομάδων παιδιών. Κάντε εγγραφή τώρα!